MountainFit hanteert als onderdeel van de werkwijze dat alle coaching buiten en bij voorkeur bewegend wordt gedaan, bijvoorbeeld wandelcoaching. Over de bewezen meerwaarde, de praktische uitvoering en waarom ik wandelcoaching inzet bij levens- en carriere vragen waarbij stress en burn-out parten spelen lees je alles in dit blog.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat wandelcoaching – een relatief nieuwe vorm van hulp – veel kan betekenen voor mensen die last hebben van (chronische) stress, angst, depressieve gevoelens en burn-out. Vaak ervaren mensen met een carriere/loopbaanvraag ook stress.
Wat is wandelcoaching?
Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur en de coach regelmatig de natuur actief inzet in het gesprek. De voordelen van wandelen in de natuur tijdens een coachingstraject zijn divers en per persoon verschillend. Hierbij een opsomming:
- De natuur werkt rustgevend, waardoor je je makkelijker kunt ontspannen.
- In de natuur worden je zintuigen meer geprikkeld waardoor je meer lichamelijke ervaringen hebt terwijl je gedachten minder aanwezig zijn.
- Door te wandelen in de natuur komen gedachten en gevoelens letterlijk in beweging.
- In de natuur ben je er “echt even helemaal uit”. Hierdoor neem je makkelijker afstand van de dagelijkse beslommeringen en patronen.
- Je krijgt rust en ruimte in je hoofd, waardoor je je beter kunt concentreren, vrijer en helderder kunt denken, en makkelijker beslissingen kan nemen. De stilte creëert ruimte in je hoofd.
- Na een wandeling voelen mensen zich minder angstig of somber en de spanning in de spieren neemt af.
- Natuurlijke metaforen werken verhelderend en geven tot mooie inzichten. De wandelcoach maakt gebruik van metaforen uit de natuur. Dit kan leiden tot creatieve manieren van denken en verrassende persoonlijke inzichten (welk pad kies jij?).
- Een gesprek in een wisselende natuurlijke omgeving zorgt ervoor dat je inzichten beter kunt onthouden, waardoor de inzichten ook beter doorwerken.
- Wandelcoaching werkt sneller, laagdrempeliger en meer plezieriger dan traditionele (binnen) therapie. Veel coachees ervaren wandelcoaching als laagdrempelig en plezierig. Juist dat geeft ruimte om samen de diepte in te gaan. Op de pagina referenties kun je ervaringen van onze coachees teruglezen.
De natuur is een effectieve ontspanner
Wanneer je last hebt van stress wil je in de eerste plaats weer ontspannen, helderheid en rust in je hoofd. De natuur blijkt dit teweeg te brengen en daar hoef je eigenlijk weinig voor te doen (waarover hieronder meer). De natuurlijke omgeving, het groen, de stilte, het bospad met grind en takjes – dit alles brengt ons uit het hoofd en in de ervaring van dit moment. De prikkels uit de natuur kunnen we bovendien ‘zacht’ noemen: ze schreeuwen niet om onze aandacht zoals een reclame dat doet; en dat geeft rust.
Hoe kan het dat mensen zo rustig worden van wandelen door een bos? Waar zit het ‘m precies in? In de volgende paragraaf leggen we het uit.
Bewezen genezende werking van natuur
Als je een artikel leest over de voordelen van wandelcoaching, geschreven door mijzelf, dan klinkt het al snel: “wij van wc-eend adviseren wc-eend”. Toch zijn er bijzonder veel studies gedaan naar de bewezen genezende werking van natuur. Een greep uit wat deze studies hebben aangetoond:
- In een studie van Kaplan & Kaplan worden de stress herstellende effecten van de natuur uitgelicht. Deze worden onderverdeeld in 4 kenmerken van de natuur. Weg zijn, zachte fascinatie, in perspectief zetten & het behagen van onze zintuigen.
- Omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg verzamelde de belangrijkste resultaten van tientallen onderzoeken naar de invloed van natuur op de gezondheid. In haar factsheet toont zij aan dat natuur gezond is. Het maakt mensen creatiever, slimmer én fitter.
- Natuurkundige en wetenschapsjournalist Mark Mieras en natuurorganisatie IVN hebben in hun factsheet: Beetje natuur, grote invloed beschreven wat de effecten van natuur zijn op (de ontwikkeling van) onze hersenen. De conclusie is overduidelijk: “Natuurgebieden, parken, bomen en tuinen vormen een vluchtheuvel voor de geest. Er is robuuste wetenschappelijke steun voor deze veronderstelling. Ook kleine beetjes natuur dragen bij aan overprikkeling van ons aandachtssysteem en helpen om sociale stress het hoofd te bieden. Een korte wandeling of een uitzicht op een groen bladerdak helpt reeds om cognitieve functies te herstellen en sociaal te functioneren.
- In deze infographic worden de vele voordelen mooi en kort weergegeven, met verwijzingen naar wetenschappelijke studies. De thema’s die in de infographic aan de orde komen zijn:
- Spelen: mensen spelen langer en gevarieerder in de natuur.
- Herstellen: in de natuur herstellen mensen sneller en hebben ze minder pijn.
- Samen: mensen zoeken elkaar in de natuur eerder op om iets samen te doen.
- Gezond blijven: natuur voorkomt gezondheidsklachten.
- Autonomie: mensen voelen zich autonomer en vrijer in de natuur.
- Stemming: mensen zijn gelukkiger in de natuur, ze is heilzaam wanneer er sprake is van depressie.
- Bewegen: de natuur stimuleert ons om vaker en langer te bewegen.
- Ontspanning: natuur vermindert stress vanwege het lage prikkelniveau.
- Ademen: in een bos en in de bergen is de luchtkwaliteit goed.
- Concentratie: je kunt je in de natuur beter concentreren; weg met die concentratieproblemen.
- Creativiteit: natuur helpt ons brein op nieuwe ideeën te komen.
Kort weg voelt als een vakantie
Eén voordeel wil ik extra benadrukken: een wandeling kan aanvoelen als een ‘kleine vakantie’. Je trekt erop uit naar een natuurgebied, weg van je stressvolle situatie, om even op adem te komen samen met een betrokken wandelcoach. Dit helpt om je situatie van een afstandje te bekijken en tot oplossingen te komen waar je ín je situatie nooit aan had kunnen denken. En daarnaast is het gewoon een fijn rustmoment. Ik ben groot voorstander van het integreren vaak kort afschakelen.
Stress, burn-out en natuur
Sinds kort mogen huisartsen in Schotland natuur voorschrijven. Voor klachten zoals stress, hoge bloeddruk, innerlijke onrust heeft natuur een sterk genezende werking. De levenskwaliteit van mensen met aandoeningen als diabetes en hartziekten stijgt enorm door meer buiten te zijn. Juist voor mensen die burn-out klachten ervaren als:
- Extreme vermoeidheid
- Angst en paniek
- Emotionele overbelasting
- Prikkelbaarheid
- Neerslachtig of depressief gevoel
- Huilbuien
- Overprikkeling
- Slaapproblemen
Heeft de natuur een bijzonder positief effect. Daarnaast is in beweging zijn in de natuur ook aantoonbaar effectief voor mensen met een depressie.
Wat betekent wandelcoaching bij MountainFit?
Een betekenisvol leven zonder chronische stress behoort ook voor jou tot de mogelijkheden! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, om te ontdekken wat MountainFit voor je kan betekenen.